Terug
Gepubliceerd op 16/09/2024

Besluit  Gemeenteraad

di 10/09/2024 - 19:30

Reglement op de organisatie van ambulante activiteiten.

Aanwezig: Stijn Deschepper, Burgemeester
Sarah Poppe, Koen Mertens, Peter De Bock, Inge Mertens, Schepenen
Lut van de Vijver, Frederic Dierinck, Nicole Stevelinck, Martine Dieleman, Annelie Van Hecke, Kathleen Plasschaert, Beatrice De Schepper, Lotfi Benhalima, Veronique Van Peperstraten, Giovanni Ferrari, Gemeenteraadsleden
Barbara Put, Adjunct algemeen directeur
Verontschuldigd: Robby De Caluwe, Voorzitter
Arnold Willem, Gemeenteraadslid
Karin Van de Sompel, Algemeen directeur

De gemeenteraad,

Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40;

Gelet op de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013 en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023 artikelen 8 tot en met 10;

Gelet op het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 22 september 2023, artikel 15 en 23 tot en met 44;

Overwegende dat volgens artikel 8 §1 van de wet van 25 juni 1993 de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op de openbare markten en kermissen, wordt geregeld bij gemeentelijk reglement;

Overwegende dat volgens artikel 9 § 1 van de wet van 25 juni 1993 de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op het openbaar domein, buiten de openbare markten en kermissen, wordt geregeld bij gemeentelijk reglement;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen,

Publieke stemming
Aanwezig: Stijn Deschepper, Sarah Poppe, Koen Mertens, Peter De Bock, Inge Mertens, Lut van de Vijver, Frederic Dierinck, Nicole Stevelinck, Martine Dieleman, Annelie Van Hecke, Kathleen Plasschaert, Beatrice De Schepper, Lotfi Benhalima, Veronique Van Peperstraten, Giovanni Ferrari, Barbara Put
Voorstanders: Stijn Deschepper, Sarah Poppe, Koen Mertens, Peter De Bock, Inge Mertens, Lut van de Vijver, Frederic Dierinck, Nicole Stevelinck, Martine Dieleman, Annelie Van Hecke, Kathleen Plasschaert, Beatrice De Schepper, Lotfi Benhalima, Veronique Van Peperstraten, Giovanni Ferrari
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Art. 1. Volgend nieuw reglement op de organisatie van ambulante activiteiten goed te keuren.

Art. 2. Deze beslissing bekend te maken op de webtoepassing en ter kennis te brengen van de toezichthoudende overheid via de overzichtslijst zoals bedoeld bij decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

REGLEMENT OP DE ORGANISATIE VAN AMBULANTE ACTIVITEITEN.

AFDELING 1: Organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten.

Artikel 1. Gegevens van openbare markten (wet art. 8 §2).

De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markten in :

PLAATS : De Markt

DAG : elke dinsdag

UUR :voormiddag tot 13 uur

SPECIALISATIE: niet van toepassing

De gemeenteraad vertrouwt aan het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen en wijzigingen door te voeren. Het college zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.

Bij bezetting van voormelde plaats, evenals bij de uitvoering aldaar van openbare werken, kan het college van burgemeester en schepenen beslissen de markten op andere plaatsen in te richten.

Afdeling 1.1: Toewijzing standplaatsen.

Artikel 2. Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8 §2, art. 10 §1 en KB art. 25).

Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan : ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante handel toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen.

Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkoper aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:

1° de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico's;

2° bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.

Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen per specialisatie beperkt (wet art 8) tot 1, tenzij voor kleding, degustatiekramen en bloemen en planten.

Wanneer het maximum aantal standplaatsen per specialisatie is bereikt, wordt geen standplaats (noch per abonnement, noch per losse plaats) meer toegewezen aan desbetreffende specialisatie.

Artikel 3. Verhouding abonnementen – losse plaatsen (KB art. 23).

De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:

  • per abonnement (maximum 95 % van het totaal aantal standplaatsen) EN/OF
  • van dag tot dag (minimum 5 % van het totaal aantal standplaatsen)

Bij de standplaatsen die per abonnement worden toegewezen, wordt voorrang gegeven aan de standwerkers tot 5 % van het totaal aantal standplaatsen op de markt.

Artikel 4. Toewijzingsregels losse plaatsen (KB art 27).

De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aankomst op de markt. Wanneer de volgorde van aankomst op de markt tussen twee of meerdere kandidaten niet kan uitgemaakt worden, gebeurt de toekenning van de standplaats bij loting.

De toewijzing van losse plaatsen gebeurt bij loting, in voorkomend geval per specialisatie.

De persoon die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt moet bij de toewijzing van de losse standplaats aanwezig zijn

Diegene die de standplaats krijgt toegewezen, betaalt het verschuldigde standgeld aan de marktleider, tegen ontvangstbewijs, bij aanvang van de markt.

De toewijzing van losse standplaatsen kan gebeuren met voorafgaande inschrijvingen. Kandidaturen kunnen ingediend worden aan het college van burgemeester en schepenen. Alle kandidaturen worden in een openbaar register bijgehouden.

De aanvragen worden volgens de chronologische volgorde van hun indiening toegewezen en, in voorkomend geval, op basis van de gevraagde plaats en specialisatie. Als twee of meer aanvragen gelijktijdig ingediend worden, wordt de volgorde van toewijzing bij loting bepaald.

De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris maakt de toewijzing van de standplaats bekend aan de aanvrager met een aangetekende brief tegen ontvangstbewijs, door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

Artikel 5. Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markten.

Artikel 5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement (KB art. 28 & 30,).

Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, zal deze vacature bekend gemaakt worden door publicatie van een kennisgeving.

Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht aangeplakt aan het gemeentelijk infobord en via de website www.moerbeke.be.

De kandidaturen kunnen ingediend worden :

  • per mail, per duurzame drager
  • per post, postdatum geldt als indieningsdatum
  • per aangetekende zending

Artikel 5.2. Register van de kandidaturen (KB art. 31).

Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst bijgehouden in een register van kandidaturen met registratie van het tijdstip van de indiening van de kandidatuur

Deze kandidaturen worden geklasseerd :

  • eerst volgens categorie zoals bepaald in punt 5.3.
  • dan volgens de gevraagde standplaats en specialisatie
  • tenslotte volgens datum (overhandiging, indiening bij de post, ontvangst op duurzame drager)

Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit register steeds geraadpleegd worden. De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun auteur.

Artikel 5.3. Volgorde van toekenning standplaatsen op basis van register (KB art 29 en 31).

Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement worden met het oog op de toekenning ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd in het register, rekening houdend met de eventuele specialisatie :

-          aan standwerkers voor zover ze 5% van het totaal aantal standplaatsen niet bereiken

-          en dan volgens de kandidaturen bij dalende voorrang van volgende categorie(ën):

a) personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing ervan die ze op één van de markten van de gemeente innamen of aan wie de gemeente een vooropzeg heeft gegeven omwille van definitieve opheffing van de markt of een deel van de standplaatsen;

b) personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen;

c) personen die een wijziging van hun standplaats vragen;

d) de externe kandidaten.

De standplaatsen worden binnen elke categorie, in voorkomend geval, volgens de gevraagde standplaats en specialisatie en tenslotte volgens datum chronologisch geordend.

Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven :

a) voorrang wordt gegeven (uitgezonderd de categorie externe kandidaten) aan de aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markten van de gemeente heeft; wanneer de anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting;

b) voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting.

Artikel 5.4. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen per abonnement (KB art. 33).

De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager :

-          bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs;

-          of door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;

-          of bij elektronische post met ontvangstbewijs.

Artikel 5.5. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement (KB art. 34).

Een plan of register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:

-          -de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de standplaats werd toegekend;

-          -in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon of maatschap aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;

-          -het ondernemingsnummer;

-          -de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden;

-          -de datum van de toewijzing van de standplaats en de duur van het gebruiksrecht;

-          -indien de activiteit seizoensgebonden is, de periode van activiteit;

-          -de prijs van de standplaats, behalve indien deze op een uniforme wijze vastgelegd is;

-          -desgevallend, de naam en het adres van de overlater en de datum van de overdracht.

Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018  kan dit plan of register steeds geraadpleegd worden.

Artikel 6. Periodiciteit van abonnement (KB art. 32 en 37).

De abonnementen worden toegekend voor de duur van 1 kalenderjaar.

Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd door jaarlijkse betaling van het plaatsgeld. Het plaatsgeld voorzien door het retributiereglement op de inname van het openbare domein, dient te worden betaald door storting op rekening 091-0003098023 van het gemeentebestuur Moerbeke met vermelding marktabonnement.

De standplaatsen waarvoor het jaarlijkse plaatsgeld niet op tijd wordt vereffend, worden beschikbaar gesteld vanaf de vierde marktdag van de maand waarop de vereffening moest gebeuren. 

Artikel 7. Opschorting abonnement (KB art. 32).

De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van ten minste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:

-          door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest

-          door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.

De opschorting gaat in de dag waarop de gemeente op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug. De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.

Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse plaats. 

Artikel 8. Afstand van het abonnement (KB art. 32).

De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement

-          bij de vervaldag van het abonnement mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen

-          bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen

-          indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen

-          vermeld in artikel 8 van dit reglement. In dit geval is geen vooropzeg nodig.

-          -Op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.

De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden, betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:

-          bij per post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs

-          overhandiging tegen ontvangstbewijs

-          op een duurzame drager (fax, email) tegen ontvangstbewijs

Artikel 9. Schorsing en opzegging van abonnement door de gemeente (KB art 32 laatste lid).

Het abonnement zal door het college van burgemeester en schepenen geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:

-          bij niet of niet tijdige betaling standplaatsvergoeding

-          bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de marktleider vooraf of tijdens zijn eerste week van afwezigheid ervan op de hoogte te stellen

-          bij overdracht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan de

-          voorwaarden bepaald in artikel 14 van dit gemeentelijk reglement

-          wanneer andere waren verkocht worden dan diegene vermeld op zijn abonnement.

-          wanneer andere diensten te koop aangeboden worden dan diegene vermeld op zijn abonnement

-          -bij het herhaaldelijk niet respecteren van de instructies van de markleider

De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

Artikel 10. Vooropzeg vanuit de gemeente (Wet art. 8 § 2).

Wanneer de manifestatie of een deel van de standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van één jaar. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden.

Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement (cf. artikel 5.3). 

Artikel 11. Seizoensgebonden ambulante activiteiten.

Een seizoensgebonden activiteit is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden.

De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van hoger vernoemde activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit.

Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen. 

Artikel 12. Inname standplaatsen (KB art. 26).

De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:

-          de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen;

-          de verantwoordelijke(n) van het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen, 

-          de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon of een maatschap aan wie de standplaats is toegewezen, die een ambulante activiteit voor eigen rekening uitoefent

-          de echtgenoot of echtgenote of de wettelijk samenwonende partner van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen, voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;

-          de personen die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon bedoeld in A. tot D.;

De personen vermeld in B. tot E. kunnen de standplaatsen innemen, die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen of onderverhuurd.

Wie niet beroepsmatig producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt, kan, mits voorafgaande toelating van de gemeente, ook een standplaats innemen.

Artikel 13. Overdracht standplaats (KB art. 35).

De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

A. de overnemer is in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven voor het uitoefenen van ambulante activiteiten zet de specialisatie van de overlater voort op de overgedragen standplaats.

Een eventuele wijziging van de specialisatie KAN aangevraagd worden bij het college van burgemeester en schepenen.

binnen het eerste jaar kan de standplaats NIET opnieuw overgedragen worden, behalve na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen

De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.

De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als de gemeente heeft vastgesteld dat:

de overnemer het bewijs levert van de inschrijving van de ambulante activiteit in de Kruispuntbank van Ondernemingen om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de gemeente, uit te oefenen.

overnemer het aantal toegestane standplaatsen per onderneming (cf. artikel 1 van dit  reglement) niet overschrijdt.

de overnemer het bewijs levert waaruit blijkt dat hij voldoet aan de bijkomende voorwaarden, vermeld in artikel 2 van dit reglement. 

AFDELING 2 : Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten.

Afdeling 2.1 Plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante activiteit mag plaatsvinden zijn niet vooraf bepaald.

Artikel 14. Toepassingsgebied (KB art. 38).

Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen dient dit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.

Artikel 15. Voorafgaande machtiging.

a) Aanvraag machtiging

Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 1 moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in afdeling 1, artikel 2, en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij de gemeente op het adres Lindenplaats 7, 9180 Moerbeke.

b) Beslissing machtiging

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:

-          identiteit van de aanvrager

-          -de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen

-          de plaats

-          de datum en duur van de verkoop

De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van onderstaande redenen:

-          redenen van openbare orde en veiligheid

-          redenen van volksgezondheid

-          bescherming van de consument

-          activiteit kan het bestaand commercieel aanbod in gevaar brengen.

De gemeente zal deze reden(-en) motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

Artikel 16. Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen.

De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen en innemen van de standplaatsen op de openbare markt kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

Artikel 17. Toewijzingsregels losse standplaatsen (KB art. 43 §2).

De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie.

Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.

Artikel 18. Toewijzingsregels en bepalingen abonnement.

Hier gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cf. artikelen 5 tot en met 9 van dit reglement). Voorwaarden inzake melding van vacature (artikel 5.1 van dit reglement) geldt niet. 

Afdeling 2.2 Ambulante activiteit op rondtrekkende wijze.

Artikel 19. Toepassingsgebied (wet art 4 en 9).

Bij een ambulante activiteit op rondtrekkende wijze verplaatst de handelaar zich langs een traject (al dan niet vooraf bepaald), waarbij een verkooppunt telkens voor een korte stoptijd wordt ingenomen. De stoptijd beperkt zich tot de duur van de directe transactie(s), waarna het traject onmiddellijk verdergezet wordt. De ambulante handelaar dient deze ambulante activiteit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.

 

Artikel 20. Voorafgaande machtiging.

20.1. Aanvraag machtiging (KB art. 43, gewijzigd door BVR)

Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, als vermeld in artikel 24, moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij de gemeente Moerbeke, Lindenplaats 2 in Moerbeke.

20.2. Beslissing machtiging

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld :

-          Identiteit van de aanvrager

-          de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen

-          de toegestane route

-          de datum en duur van de verkoop

De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen :

-          redenen van openbare orde en veiligheid

-          redenen van volksgezondheid

-          bescherming van de consument

-          wanneer de voorwaarden vermeld in artikel 2 niet in orde zijn

-          de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden

De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep. 

AFDELING  3: Verkopen van producten of diensten met niet-commercieel karakter.

Artikel 21. Specifieke voorwaarden voor verkopen met niet-commercieel karakter (KB art 7, gewijzigd door BVR).

Onder producten of diensten met een niet-commercieel karakter wordt verstaan:

1° de occasionele verkoop van producten of diensten met het oog op een menslievend, sociaal, cultureel, educatief of sportief doel;

2° de occasionele verkoop van producten of diensten met als doel de verdediging en promotie van de natuur, de dierenwereld, een ambacht of streekproducten;

3° de occasionele verkoop van producten of diensten die plaatsvindt bij een humanitaire catastrofe, een ramp of belangrijke schade. 

AFDELING 4: Aanvullende bepalingen.

Artikel 22. Bevoegdheid marktleider (KB art. 44).

De marktleider, aangesteld door de burgemeester of zijn afgevaardigde, is bevoegd om documenten die de identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen en de voorwaarden voor het uitoefenen van ambulante activiteiten te controleren. 

Artikel 23. Inrichting van de openbare markt en de standplaatsen voor ambulante handel.

- In de onder Afdeling 1, artikel 1 vermelde straat is het op marktdagen verboden te parkeren tussen 6.00 uur en 14.00 uur. De marktleider kan de tussenkomst van de politie vragen om aldaar geparkeerde voertuigen die een hinder vormen te laten takelen op kosten en risico van de eigenaar of bestuurder.

Alle voertuigen, andere dan winkelwagens, gebruikt voor het vervoer van goederen of als trekkracht, moeten van de standplaatsen verwijderd zijn tijdens de openbare markt.

Gedurende de markt is het absoluut verboden om zich door middel van een voertuig over de markt te verplaatsen.

- Kramen en winkelwagens, worden opgesteld tussen 6.00 uur en 8.00 uur en mogen in principe niet plaats nemen voor winkelhuizen waar koopwaren van dezelfde aard worden verkocht tenzij de uitbating van de winkelactiviteit een aanvang neemt na het verwerven van de vaste standplaats van de marktkramer of de persoon die een ambulante activiteit uitoefent.

Laatstgenoemden dienen zich te schikken naar de ter plaatse verstrekte aanduidingen van de marktleider, zoniet zullen de waren en voorwerpen ambtshalve en op kosten van de marktkramer of persoon die een ambulante activiteit uitoefent worden verwijderd.

- Voor de winkelhuizen zal er tussen de kramen en winkelwagens een opening gelaten worden van minimum 1,20 meter teneinde de toegang niet te belemmeren. De voetpaden moeten tussen de kramen/winkelwagens en de voorgevels ten minste 1,20 meter vrij blijven en de doorgang ervan mag niet worden belemmerd. doorgangen van garages en opritten mogen evenmin worden belemmerd door kramen en winkelwagens.

- Op plaatsen van het openbaar domein waar de gemeente elektriciteitskasten heeft geplaatst dienen de marktkramers en personen die een ambulante activiteit uitoefenen, verplicht gebruik te maken van deze kasten mits betaling van de tarieven zoals bepaald in het retributiereglement voor het gebruik van de elektriciteitskasten op het openbaar domein.

- Het is verboden het wegdek te beschadigen door het inslaan van piketten of andere voorwerpen dienende voor het vastmaken van het kraam of de winkelwagen.

- Behoudens toelating van de marktleider is het verboden gebruik te maken van geluidsversterkers.

- Eén uur na het beëindigen van de markt moeten alle voertuigen kramen en goederen van de standplaats verwijderd zijn.

- De marktkramers en éénieder met een standplaats op het openbaar domein moeten hun standplaats volledig reinigen en hun afval meenemen. 

Artikel 24. Preventieve veiligheidsmaatregelen.

De marktkramers en de personen die een ambulante activiteit uitoefenen die gebruik maken van verwarmingstoestellen zijn verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid evenals brand en aanverwante gevaren af te sluiten. Op elk verzoek van de marktleider moet het bewijs worden voorgelegd dat aan deze verplichtingen werd voldaan.

Het is verboden verwarmingstoestellen te gebruiken die niet voldoen aan de veiligheidsnormen, of die gassen of rook laten ontsnappen. Elk kraam of winkelwagen moet uitgerust zijn met een goedgekeurd brandblusapparaat van minstens 5 kg gevuld met CO2.

De kramen moeten op zodoende wijze worden ingericht dat geen brandbare, schadelijke, hinderlijke en/of onwelriekende vloeistoffen op de grond kunnen druipen. Indien zulks onmogelijk blijkt, moeten de marktkramers en de personen die een ambulante activiteit uitoefenen deze vloeistoffen in emmers of waterdichte kuipen opvangen. 

Artikel 25. Overtredingen van het reglement.

Marktkramers en personen die een ambulante activiteit uitoefenen die zich niet houden aan de bepalingen van dit reglement kunnen door de marktleider van de markt of hun standplaats worden verwijderd.

Artikel 26. In werking treden van gemeentelijk reglement.

In geval van herhaalde overtredingen kan het college van burgemeester en schepenen, na advies van de algemeen administratief verantwoordelijke, overgaan tot het heffen van passende sancties en/of maatregelen (waarschuwing, schorsing, opzegging) zonder enig recht op schadevergoeding noch terugbetaling van plaatsrecht. In het laatste geval dient betrokkene eerst de mogelijkheid te worden geboden om gehoord te worden door het college van burgemeester en schepenen.

Dit reglement treedt in werking op 1 oktober 2024.