Terug
Gepubliceerd op 27/05/2021

Besluit  Gemeenteraad

di 25/05/2021 - 19:30

Reglement voor de aanleg van geveltuinen.

Aanwezig: Peter De Bock, Voorzitter
Robby De Caluwe, Burgemeester
Stijn Deschepper, Sarah Poppe, Koen Mertens, Thierry Walbrecht, Schepenen
Lut van de Vijver, Inge Mertens, Frederic Dierinck, Nicole Stevelinck, Martine Dieleman, Antje Van Hecke, Marc Cossaer, Seline Somers, Tom Hillaert, Annelie Van Hecke, Kathleen Plasschaert, Gemeenteraadsleden
Barbara Put, Adjunct algemeen directeur
Karin Van de Sompel, Algemeen directeur

De gemeenteraad

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;

Gelet op de nog geldende bepalingen van de Nieuwe Gemeentewet;

Gelet op de Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van de bestuurshandelingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op de ter zake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten;

Overwegende dat de aanleg van geveltuinen het straatbeeld verfraait en vergroent; dat het vergroenen van de infrastructuur en de aanleg van geveltuinen als actie is opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025;

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om geveltuinen toe te staan onder welbepaalde voorwaarden; dat die voorwaarden dienen opgenomen te worden in een reglement;

Gelet op het voorstel van reglement,

Publieke stemming
Aanwezig: Peter De Bock, Robby De Caluwe, Stijn Deschepper, Sarah Poppe, Koen Mertens, Thierry Walbrecht, Lut van de Vijver, Inge Mertens, Frederic Dierinck, Nicole Stevelinck, Martine Dieleman, Antje Van Hecke, Marc Cossaer, Seline Somers, Tom Hillaert, Annelie Van Hecke, Kathleen Plasschaert, Barbara Put, Karin Van de Sompel
Voorstanders: Peter De Bock, Robby De Caluwe, Stijn Deschepper, Sarah Poppe, Koen Mertens, Thierry Walbrecht, Lut van de Vijver, Inge Mertens, Frederic Dierinck, Nicole Stevelinck, Martine Dieleman, Antje Van Hecke, Marc Cossaer, Seline Somers, Tom Hillaert, Annelie Van Hecke, Kathleen Plasschaert
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Art. 1. Volgend reglement voor de aanleg van geveltuinen goed te keuren als volgt.

Artikel 1. Doel.

Ter verfraaiing en vergroening van het straatbeeld wordt de aanleg van geveltuinen mits goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen toegestaan, onder de voorwaarden vermeld in onderhavig reglement.

Artikel 2. Definities.

In dit reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

-          Geveltuin: een beplant gedeelte van de openbare weg, tegen de perceelgrens (tegen een gevel van een gebouw, een vrijstaande muur, …) inclusief de afboording.

-          De beheerder: de eigenaar of – op voorwaarde dat de eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars akkoord gaat - de gebruiker of de houder van het zakelijk recht, die de geveltuin aangelegd heeft of heeft laten aanleggen.

-          Obstakelvrije wandeldoorgang: ruimte waarbinnen de voetganger zich kan voortbewegen zonder dat een vaste hindernis (een paal, een verkeersbord, een parkeerzone, enzovoort) zijn voortgang belemmert. De afstand van deze wandeldoorgang wordt in dit reglement gemeten grenzend vanaf de rand van het geveltuintje en gemeten loodrecht op de perceelgrens.

-          Plantvak: de onverharde zone in de openbare weg waarin de geveltuin komt.

Artikel 3. Toepassingsgebied.

Het reglement is van toepassing op het grondgebied van Moerbeke.

Artikel 4. Voorwaarden voor de aanleg van een geveltuin

Artikel 4.1. Het is toegelaten een geveltuin aan te leggen op volgende voorwaarden:

  1. De beheerder dient een schriftelijke aanvraag in bij het gemeentebestuur. De aanvraag moet worden ingediend samen met een duidelijke schets van de gewenste situering van de aan te leggen geveltuin, en met een overzicht van de plantensoorten welke zullen worden gebruikt. De aanleg kan worden uitgevoerd door de beheerder na het verkrijgen van een goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen. De beheerder wordt op de hoogte gebracht van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
  2. De breedte van de geveltuin bedraagt, loodrecht op de perceelgrens gemeten, over zijn gehele lengte maximaal 40 cm. Op gemotiveerd verzoek van de beheerder kan het college van burgemeester en schepenen toestaan dat hiervan wordt afgeweken.
  3. De geleidingselementen steken loodrecht op de perceelgrens gemeten maximaal 20 cm uit.
  4. Er dient een obstakelvrije wandeldoorgang van minimum 1,50 meter gewaarborgd te blijven.
  5. De geveltuin blijft op een afstand van minimaal 30 cm verwijderd van de zijdelingse perceelsgrenzen, behoudens schriftelijk akkoord van de aanpalende eigenaars (op te nemen in de aanvraag).
  6. Er mogen geen giftige en doornige planten/struiken gebruikt worden. Het gebruik van planten/struiken met een sterk wortelgestel wordt ook niet toegestaan.

Artikel 4.2. De beheerder dient bij de aanleg de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Mogelijke schade aan leidingen, kabels en openbare weg valt ten laste van de beheerder. Bij de minste twijfel over de aanwezigheid van leidingen en kabels dient informatie te worden ingewonnen bij de respectievelijke nutsbedrijven. Alle voorzieningen van openbaar nut zoals straatnaamborden, verlichtingspalen en pictogrammen moeten steeds zichtbaar blijven en bereikbaar zijn.

Vóór de aanleg van de geveltuin dient de beheerder een staat van bevinding van de toestand van het openbaar domein gelegen ter hoogte van de betrokken woning, aan te vragen bij de technische dienst van de gemeente (per e-mail naar technischedienst@moerbeke.be). Op die manier kunnen na de aanleg eventuele beschadigingen vastgesteld worden. Indien de beheerder deze staat van bevinding niet aanvraagt, gaat de gemeente ervan uit dat alles in goede toestand is, en dat eventuele beschadigingen door de aanleg veroorzaakt zijn. Alle schade valt dan ten laste van de beheerder. In geval de beheerder de schade niet herstelt of laat herstellen op zijn kosten zal de gemeente een proces-verbaal opstellen met vordering tot herstel op kosten van de beheerder.

Artikel 4.3. De geveltuin mag worden afgeboord in een vloeiende lijn met materiaal identiek aan het gebruikte materiaal van het voetpad. De uitgebroken tegels of materialen kunnen gebruikt worden als afboording van de geveltuin. De tegels steken minimaal 2 cm en maximaal 10 cm uit boven de trottoirverharding. De breedte van de afboording is inbegrepen in de maximale breedte van 40 cm. De uitgebroken tegels of materialen die niet gebruikt worden voor de aanleg van de geveltuin, dient de beheerder zelf bij te houden voor een eventueel later herstel van de openbare weg naar zijn oorspronkelijke toestand.

Artikel 4.4. De aanleg en het onderhoud van de geveltuin valt ten laste van de beheerder. De beheerder moet de geveltuin en de verharding errond zodanig onderhouden dat ze geen hinder of gevaar opleveren. Slecht onderhouden gevelbeplantingen moeten op vraag van het gemeentebestuur verwijderd worden door de beheerder.

Artikel 4.5. De beheerder verbindt er zich toe elke verzakking of andere beschadiging onmiddellijk te melden en zelf voorlopig de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Alle dood of levend materiaal in de geveltuin verwerkt, blijft eigendom van de beheerder. De beheerder is burgerrechtelijk verantwoordelijk voor alle ongevallen die voortspruiten uit de aanwezigheid van de geveltuin of het niet naleven van het reglement. De beheerder zal de door de bevoegde gemeentedienst opgelegde herstellingswerken of aanpassingswerken, op eerste verzoek, onmiddellijk uitvoeren. De beheerder vrijwaart de gemeente Moerbeke tegen alle vorderingen die derden tegen haar instellen als gevolg van de aangelegde geveltuin.

Artikel 4.6. De bevoegde gemeentedienst of operator op het openbaar domein is gerechtigd de al dan niet tijdelijke verwijdering van materialen en planten te eisen ten behoeve van werkzaamheden, of bij niet naleving van het reglement. Het gemeentebestuur betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder. Het gemeentebestuur kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor gelijk welke verandering of beschadiging veroorzaakt aan de geveltuin. De bevoegde gemeentedienst zal het plantvak van de geveltuin herstellen zonder vergoeding aan de beheerder. De beheerder zorgt indien nodig voor nieuwe beplanting.

Artikel 4.7. Wordt de geveltuin helemaal of gedeeltelijk weggebroken dan moet de gemeentedienst daarvan op voorhand op de hoogte gebracht worden. De beheerder dient de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand te herstellen. In geval de beheerder de openbare weg niet in zijn oorspronkelijke staat herstelt of laat herstellen op zijn kosten zal de gemeente een proces-verbaal opstellen met vordering tot herstel op kosten van de beheerder.

Artikel 4.8. Niet-reglementair aangelegde geveltuinen, worden op kosten van de beheerder uitgebroken of in overeenstemming gebracht met de bestaande reglementering zonder dat de gemeente Moerbeke tot enige schadevergoeding verplicht kan worden.

Artikel 4.9. De gemeente Moerbeke kan op een gemotiveerde wijze een reglementair aangelegde geveltuin op haar openbaar domein verwijderen en de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand herstellen. De gemeente betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder, maar hieraan zijn ook geen kosten verbonden voor de beheerder.

Art. 2. Deze beslissing in werking te laten treden per 1 juni 2021.

Art. 3. Deze beslissing bekend te maken aan de politie en op de webtoepassing en ter kennis te brengen van de toezichthoudende overheid via de overzichtslijst zoals bedoeld bij decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.