De raad voor maatschappelijk welzijn,
Gelet op het decreet lokaal bestuur goedgekeurd op 27.12.2017 meer bepaald artikel 87 e.v.;
Gelet op de omzendbrief betreffende het bestuurlijk toezicht en de bekendmakingsplicht in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het Provinciedecreet van 9 december 2005;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
Overwegende dat de notulen van de zitting van 19 september 2023 ter goedkeuring worden voorgelegd,
Art. 1. De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 september 2023 goed te keuren.
De raad voor maatschappelijk welzijn,
Feitelijke context
Ingevolge het principieel akkoord van het vast bureau van 24 april 2023 om fietslease aan te bieden, werd:
De verdere modaliteiten rond fietslease dienen nu te worden vastgelegd in een fietspolicy, dat als bijlage aan het arbeidsreglement wordt gevoegd.
Juridische context
Het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017;
De wet van 8.04.1965 tot instelling van de arbeidsreglementen;
De wet van 19.12.1974 tot regeling van de relaties tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel;
De wet van 18.12.2002 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 07.12.2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
Het besluit van de Vlaamse regering van 12 maart 2021 waarbij is goedgekeurd dat lokale besturen fietslease kunnen aanbieden aan hun medewerkers; waarbij dit besluit de mogelijkheid regelt om als werkgever personeelsleden vrijwillig vakantiedagen en/of eindejaarstoelage en/of fietsvergoeding in te laten ruilen tegen voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20.01.2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen;
De rechtspositieregeling van het OCMW-personeel, vastgesteld bij raadbesluit van 14 december 2017, zoals later gewijzigd;
Het arbeidsreglement van het OCMW-personeel, vastgesteld bij raadsbesluit van 27 april 2011, zoals later gewijzigd.
Procedurale vereisten
De voorgestelde fietspolicy (bijlage aan het arbeidsreglement) werd voorgelegd aan de vakorganisaties in het syndicaal onderhandelingscomité van 05.09.2023, zoals opgenomen in de notulen en het protocol van voormelde vergadering.
In het kader van deze onderhandelingen werd, naar analogie met stad Lokeren, tegemoet gekomen aan een aantal vragen van de vakorganisaties, o.a. wat betreft de verbrekingsvergoeding bij beëindiging van het leasecontract. In volgende gevallen zal de verbrekingsvergoeding ten laste worden genomen door de werkgever (i.p.v. het personeelslid):
Argumentatie
In uitvoering van de raamovereenkomst werd in samenspraak met de firma o2o een fietspolicy uitgewerkt. Hierin worden o.a. volgende modaliteiten verder uitgewerkt:
Er wordt voorgesteld om de fietspolicy vast te stellen voor het OCMW-personeel van Moerbeke en als bijlage te voegen aan het arbeidsreglement.
Art. 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de voorgestelde fietspolicy goed en stelt het fietsbeleid met ingang van 24 oktober 2023 vast zoals bepaald in de bijlage aan dit besluit.
Art. 2. Dit reglement wordt als bijlage aan het arbeidsreglement gevoegd.
Art. 3. Deze beslissing wordt bekendgemaakt op de webtoepassing en ter kennis gebracht van de toezichthoudende overheid via de overzichtslijst zoals bedoeld bij decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De raad voor maatschappelijk welzijn,
Feitelijke context
Voor de oprichting van een Sociale Kruidenier keurde het Provinciaal Managementcomité voor Platteland in Oost-Vlaanderen een subsidie goed à rato van 65% van de projectkost tot eind 2024 mits de focus te leggen op outreachende en buurtgerichte werking om zo kwetsbare groepen te bereiken in de buurt waar ze zich bevinden, ook buiten het centrum.
Vandaar de realisatie van de aankoop van een marktwagen, zodat de Sociale Kruidenier verschillende wijken kan bedienen.
De sociale kruidenier is niet toegankelijk voor het grote publiek. Enkel personen die voldoen aan de voorwaarden kunnen beroep doen op de producten die de Sociale Kruidenier gratis of tegen een billijke prijs aanbiedt.
Het doel is immers om personen te ondersteunen die onvoldoende inkomen hebben om in de eigen basisbehoeften te voorzien.
Naast het voorzien van kwaliteitsvolle voeding, huishoud- en verzorgingsproducten zal de Sociale Kruidenier ook inspelen op thema’s, zoals de start van het schooljaar en feestperiodes. De Sociale Kruidenier zal ook een aanbod hebben voor kleine huisdieren omdat deze voor veel mensen een troost en gezelschap zijn, bijdragen tot het voorkomen van eenzaamheid en kunnen aanzetten tot beweging.
De reeds bestaande bedeling van pamper- en noodpakketten aan kwetsbare ouders wordt mee opgenomen in het aanbod van de sociale kruidenier.
Daarnaast is er ook een samenwerking mogelijk met Maatwerkbedrijf Mo-Clean- fietsherstelplaats Mo-Cyclette en Rotary Lokeren om voor dezelfde doelgroep fietsen aan te bieden om zo de mobiliteit en zelfredzaamheid en kansen op tewerkstelling te verhogen.
Vandaar dat ook dit aanbod vermeld is in het reglement. Om alles correct te registreren, maakt de Sociale Kruidenier gebruik van het softwarepakket Social Shop. De Sociale Kruidenier zal ook inzetten op laagdrempelige ontmoetingsmomenten, workshops en vormingen die voor iedereen toegankelijk zijn.
Een reglement met vastlegging van de gerechtigden, het aanbod (gratis en betalend) en de procedure is noodzakelijk om de werking van de Sociale Kruidenier op te kunnen starten.
In bijlage het reglement.
Juridische context
Het decreet lokaal bestuur;
Artikel 60, §3 van de organieke wet betreffende de OCMW’s d.d. 08.07.1976 in kader van het verstrekken van materiële hulp in de meest passende vorm.
Koninklijk besluit van 24 juni 2020 tot wijziging van het koninklijk besluit van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Decreet van 9 februari 2018 betreffende het Lokaal Sociaal Beleid. Algemene Meerjarenplanning 2020-2025, actie ST10B02AP01A03 'Heroriënteren voedselbedeling in overleg met de betrokken externe partners', vermeld onder strategische doelstelling ST10 'Lokeren zet in op welzijn en zorg voor zijn inwoners'.
Goedkeuring van de subsidieaanvraag 'Sociale Kruidenier Lokeren versterken door buurtgericht en outreachend werken' door Provincie Oost-Vlaanderen 12 oktober 2021. Vergunning van het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) betreffende ambulante handel dd. 12.12.2022.
Voor de oprichting van een Sociale Kruidenier keurde het Provinciaal Managementcomité voor Platteland in Oost-Vlaanderen een subsidie goed à rato van 65% van de projectkost tot eind 2024 mits de focus te leggen op outreachende en buurtgerichte werking om zo kwetsbare groepen te bereiken in de buurt waar ze zich bevinden, ook buiten het centrum.
Gelet op het besluit van het vast bureau van 20 maart 2023 waarin het vast bureau akkoord is met het verder uitwerken van een samenwerkingsovereenkomst met Lokeren betreffende het punt Sociale Kruidenier met standplaats te Moerbeke.
Een reglement met vastlegging van de gerechtigden, het aanbod (gratis en betalend) en de procedure is noodzakelijk om de werking van de Sociale Kruidenier op te kunnen starten.
Artikel 1: Het reglement voor de werking van de Sociale Kruidenier dat integraal deel uitmaakt van dit besluit wordt vastgesteld.
De raad voor maatschappelijk welzijn
Gelet op het decreet lokaal bestuur, inzonderheid de artikelen 87, 88, 92, 93, 94 en 96;
Gelet op het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 2 januari 2019 houdende samenstelling van het Bijzonder Comité Sociale Dienst;
Gelet op het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 januari 2022 houdende aktename van de installatie van mevrouw Rita Voet als lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst;
Gelet op het ontslag van mevrouw Rita Voet als lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst;
Overwegende dat de heer Giovanni Ferrari als tweede opvolger op de voordrachtakte zijn mandaat wenst op te nemen;
Overwegende dat de heer Giovanni Ferrari nog steeds voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en zich niet in een situatie van onverenigbaarheid bevindt;
Overwegende dat na de installatie van de kandidaat beide geslachten vertegenwoordigd zijn in het Bijzonder Comité Sociale Dienst en deze dus rechtsgeldig is samengesteld,
Art. 1. Vast te stellen dat de heer Giovanni Ferrari nog steeds voldoet aan de verkiesbaarheidsvereisten en zich niet bevindt in een toestand van onverenigbaarheid, waardoor de heer Ferrari verkozen wordt verklaard als lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst.
Namens Raad voor Maatschappelijk Welzijn,
Karin Van de Sompel
Algemeen directeur
Robby De Caluwe
Voorzitter