De gemeenteraad
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;
Gelet op de nog geldende bepalingen van de Nieuwe Gemeentewet;
Gelet op de Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van de bestuurshandelingen;
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Gelet op het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, zoals gewijzigd tot heden;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 24 november 2020 houdende vaststelling nieuw reglement gemeentelijke administratieve sancties;
Gelet op de talloze aanvragen van horeca-uitbaters om een terras op te stellen op de openbare weg;
Overwegende dat de gemeente de komende jaren wil inzetten op meer kwalitatieve publieke ruimte waarbij ook terrassen worden ingericht in harmonie met hun omgeving;
Overwegende dat terrasinrichtingen echter ten allen tijden verplaatsbaar moeten zijn en geen gesloten uitbreiding kunnen vormen van de private handelszaak;
Overwegende dat de inname van openbaar domein door terrassen gereglementeerd moet worden;
Gelet op het voorstel van reglement, gunstig geadviseerd door de ondernemingsraad,
Art. 1. Volgend reglement inzake de inname van openbaar domein door terrassen goed te keuren als volgt.
Hoofdstuk I. Algemene bepalingen.
Artikel 1: Doel.
Gemeente Moerbeke bepaalt bij wijze van dit reglement de procedure tot het toekennen van een terrasvergunning.
De terrasvergunning vermeldt:
Artikel 2: Definities.
Artikel 3: Doelgroep en toepassingsgebied.
§1. Alle uitbaters van een horecazaak of pop-up horecazaak die een terras of zomerterras willen uitbaten op het openbaar domein van Gemeente Moerbeke dienen hiervoor de terrasvergunning aan te vragen.
§2. Dit reglement is niet van toepassing op de evenemententerrassen. De toelating voor een evenemententerras wordt aangevraagd via het evenementenloket samen met de toestemming voor de organisatie van het evenement. Een aparte terrasvergunning is niet vereist.
§3. Dit reglement is ook niet van toepassing op de uitbaters van (pop-up) horecazaken die een terras wensen uit te baten op privaat domein.
§4. De terrasvergunning wordt aangevraagd conform de werkwijze in artikel 4.
Hoofdstuk II. De vergunning voor de private inname van het openbaar domein voor het plaatsen van een terras.
Artikel 4: Aanvraag terrasvergunning.
§1. De aanvrager dient ten laatste 45 kalenderdagen voor de voorziene opstelling van het terras of zomerterras een aanvraag voor het bekomen van de terrasvergunning in bij het college van burgemeester en schepenen, zodat indien nodig tijdig adviezen kunnen worden ingewonnen bij de bevoegde diensten. Deze aanvraag gebeurt door afgifte tegen ontvangstbewijs of digitaal via het digitale formulier ‘aanvraag inname openbaar domein’.
§2. De vergunning kan verleend worden voor en jaarterras of zomerterras.
Het jaarterras betreft de permanente, afgebakende opstelling aansluitend aan de (pop-up) horecazaak; het zomerterras de tijdelijke opstelling tussen 15 maart en 15 november, al dan niet aansluitend aan de betreffende (pop-up) horecazaak en niet-noodzakelijk afgebakend.
§3. De aanvraag gaat vergezeld van
§4. Indien de aanvraag het plaatsen van een terras betreft grenzend of voorliggend aan de voor- en/of zijgevel van een ander pand nabij de horecazaak, dan dient de aanvraag eveneens vergezeld te gaan van een schriftelijk advies van de eigenaar van dat pand. Bij verandering van naburige eigenaar kan deze opnieuw schriftelijk advies geven.
§5. De aanvraag voor een terrasvergunning stelt de aanvrager niet vrij van eventuele andere vergunnings- en/of meldingsplicht, zoals deze bestaan voor de omgevingsvergunning of vanwege het Agentschap Onroerend Erfgoed.
Indien een omgevingsvergunning verplicht is, zoals voor het plaatsen van vaste constructies, moet de aanvrager naast het bekomen van een terrasvergunning, ook een omgevingsvergunning aanvragen via het omgevingsloket.
Artikel 5: Voorwaarden voor het bekomen van de terrasvergunning.
§1. De terrasvergunning kan enkel worden verleend wanneer voldaan is aan volgende voorwaarden:
a) De aanvrager en horecazaak voldoen aan alle wettelijke en reglementaire bepalingen uitgaande van de hogere en de gemeentelijke overheid, waaronder deze van het reglement voor het bekomen van een horeca-attest bij uitbating van de horecazaken.
b) De obstakelvrije doorgang voor voorbijgangers wordt steeds gegarandeerd.
c) De integrale toegankelijkheid en de evacuatiemogelijkheden (aantal uitgangen, evacuatiebreedte) van het terras, de betreffende (pop-up) horecazaak, de bovenliggende woongelegenheden of kantoorruimtes en de aanpalende panden worden gerespecteerd.
d) De vrije doorgang van 4 meter voor de hulpdiensten wordt gerespecteerd. Concreet betekent dit dat de inname van het openbaar domein:
e) Voorzieningen van openbaar nut zoals hydranten, straatkolken, verlichtingsmasten enz. blijven steeds bereikbaar. Indien deze voorzieningen zich in of rondom de aangevraagde locatie bevinden, dienen deze te worden aangegeven op het inplantingsplan.
f) De veiligheid van de terrasgebruikers wordt gegarandeerd, o.m. de voldoende afstand ten overstaan van gemotoriseerd verkeerd, openbaar vervoer, fietsverkeer,….
g) Er wordt geen beschadiging aangebracht op het openbaar domein om er voorwerpen of constructies in te bevestigen.
h) Het terras wordt ingericht en uitgebaat conform de gemeentelijke richtlijnen, zoals bepaald in artikel 6.
§2. Voor de toekenning van de terrasvergunning voor jaarterrassen geldt bijkomend dat het terras duidelijk dient te worden afgebakend, met windschermen of groenvoorziening.
Artikel 6: Inrichting en uitbating.
§1. Bij de inrichting van een terras wordt gestreefd naar harmonie. Voor de leefbaarheid van het openbaar domein en de visuele rust moeten de vormgeving, de gebruikte materialen de kleuren van de terrasinrichting steeds een eenheid vormen en passen in de omgeving en bij het pand.
Daarom gelden voor de inrichting van alle terrassen volgende voorschriften.
a) Terrasmeubilair.
b) Zonnetenten of luifel.
c) Parasols.
d) Windschermen.
e) Verwarming.
f) Verlichting.
g) Groenvoorziening.
Indien de terraszone wordt afgebakend met bloembakken, moeten deze voldoen aan volgende voorwaarden:
h) Terrasvloer.
In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld wanneer het openbaar domein het niet toestaat veilig een terras te plaatsen, kan een terrasvloer gebruikt worden. Het gaat in dat geval om een flexibele constructie die te allen tijde kan worden weggenomen.
§2. Voor de inrichting van terrassen is niet toegestaan:
a) Het plaatsen van een gesloten terras.
b) Alle installaties voor het bereiden van eten of schenken van dranken. Dit is enkel mogelijk indien aangevraagd en toegestaan in het kader van een evenement.
c) Elke vorm van geluidsdragers op het terras. Dit is enkel mogelijk indien aangevraagd en toegestaan in het kader van een evenement.
d) Vuurmanden, vuurschalen en kachels.
e) Losliggende kabels of andere nutsvoorzieningen op of over de openbare weg.
f) Het aanbrengen van vaste markeringen op de onderliggende verharding.
§3. De vergunninghouder leeft de noodzakelijke hygiënische verplichtingen na, waaronder volgende:
Artikel 7: Afwijkingen.
§1. Tijdens evenementen, kermissen en festiviteiten kan de vergunninghouder van dit reglement afwijken, mits voorafgaandelijke toelating van het college van burgemeester en schepenen.
§2. Indien het vergunde (zomer)terras tijdens evenementen, markten en dergelijke de goede orde, organisatie en veiligheid kunnen verhinderen, dient het vergunde (zomer)terras op het eerste verzoek van het college van burgemeester en schepenen tijdelijk weggenomen te worden, conform de bepalingen in artikel 9 §6.
Artikel 8: Toekenning van de terrasvergunning.
§1. Wanneer aan de voorwaarden uit artikel 5 en 6 wordt voldaan, kan het college van burgemeester en schepenen aan de aanvrager een terrasvergunning verlenen.
§2. Voor de behandeling van de aanvraag kan het college van burgemeester en schepenen advies inwinnen bij interne en externe diensten, waaronder de Brandweerzone, Politie, Agentschap Wegen en Verkeer en Agentschap Onroerend Erfgoed.
§3. Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen om in de terrasvergunning bijzondere voorwaarden op te nemen, afhankelijk van specifieke omstandigheden, zoals de voorwaarden in het advies van de brandweer. Het is voor de uitbater verplicht om deze voorwaarden na te leven.
Artikel 9: Geldigheid van de terrasvergunning
§1. De terrasvergunning voor een horecazaak geldt voor onbepaalde duur, tenzij anders bepaald.
§2. De terrasvergunning voor een pop-up horecazaak geldt voor de termijn zoals vermeld op de vergunning.
§3. De terrasvergunning wordt afgeleverd aan de aanvrager en is niet overdraagbaar.
§4. De terrasvergunning geldt enkel voor het terras zoals vermeld op de vergunning. Voor iedere wijziging of vervanging van het terras moet opnieuw een terrasvergunning worden aangevraagd bij het college van burgemeester en schepenen.
§5. Een terrasvergunning vervalt van rechtswege:
§6. Bij verval van de terrasvergunning dient het terras direct verwijderd te worden en dient het openbaar domein hersteld te worden naar de toestand vóór de private inname.
§7. De vergunning is precair, wat betekent dat ze altijd kan worden herroepen, gewijzigd of geschorst om redenen waarover het college van burgemeester en schepenen oordeelt, zonder dat de vergunninghouder ten aanzien van het college enig recht op schadeloosstelling of vergoeding kan laten gelden, noch dat enige erfdienstbaarheid of andere zakelijke rechten of voorrechten hieruit kunnen voortvloeien.
Zo ook in geval van werken aan het openbaar domein waarop de terraszone gelegen is. In dat geval dient de vergunninghouder op het eerste schriftelijk verzoek van het gemeentebestuur de terraszone vrij te maken. Indien de vergunninghouder dit niet doet, zal aan de gemeentediensten het bevel gegeven worden om dit te doen en vallen gemaakte kosten ten laste van de overtreder.
Hoofdstuk III. Handhaving.
Artikel 10: Aansprakelijkheid.
§1. Het verlenen van een terrasvergunning legt geen enkele verplichting, noch aansprakelijkheid bij de Gemeente in verband met het behoeden van de op het openbaar domein geplaatste voorwerpen.
§2. Schade aan de terraselementen door externe omstandigheden of door de weersomstandigheden zijn ten laste van de vergunninghouder.
§3. Gemeente Moerbeke is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen met of door terraselementen.
§4. De houder van de terrasvergunning blijft verantwoordelijk voor alle schade en ongevallen aan derden of aan het openbaar domein, die het gevolg zouden zijn van het plaatsen van een terras, stand of uitstalling of het niet naleven van dit reglement de houder van de terrasvergunning is hiervoor adequaat verzekerd.
§5. De houder van de terrasvergunning legt de nodige voorzichtigheid aan de dag bij de opstelling van terraselementen. Mogelijke schade aan het openbaar domein valt ten laste van de vergunninghouder. Bij de minste twijfel over de aanwezigheid van leidingen en kabels dient informatie te worden ingewonnen bij nutsbedrijven. Alle voorzieningen van openbaar nut zoals straatnaamborden, verlichtingspalen en pictogrammen moeten steeds zichtbaar en bereikbaar zijn.
§6. De bevoegde gemeentediensten herstellen eventuele schade aan de openbare weg veroorzaakt door aanleg en/of uitbating van het terras op kosten van de houder van de terrasvergunning. De vergunninghouder verbindt er zich ertoe elke beschadiging onmiddellijk te melden en zelf voorlopig de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.
Artikel 11: Sancties.
§1. Bij niet-naleving van de vergunningsvoorwaarden ontvangt de overtreder, behoudens in geval van hoogdringendheid, een schriftelijke waarschuwing. Na een termijn van 14 dagen kan het college van burgemeester en schepenen de vergunning schorsen en bij volharding intrekken.
§2. Bij de schorsing of intrekking van de vergunning is de overtreder gehouden op zijn of haar kosten de opstellingen waarvoor hem een vergunning werd verleend onmiddellijk te verwijderen, hetzij voor de duur van de schorsing, hetzij definitief. Bij verzuim zullen deze ambtshalve worden verwijderd op kosten van de overtreder.
§3. Het college van burgemeester en schepenen kan in het geval van de wederrechtelijke inname van het openbaar domein bij gebrek aan een vergunning het terras onmiddellijk laten verwijderen op kosten van de overtreder.
Het weggenomen materiaal wordt door de gemeente bijgehouden voor een periode van maximaal zes maanden en wordt ter beschikking gesteld nadat de overtreder de kosten voor ophaling en bewaring heeft betaald. Het materiaal wordt teruggegeven in de staat waarin het zich bevindt, zonder dat de gemeente aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele beschadigingen.
Indien de overtreder het materiaal in de gegeven periode niet komt ophalen, wordt het materiaal automatisch eigendom van de gemeente. Ook in dat geval blijven de kosten voor ophaling en bewaring (en indien nodig verwerking) echter verschuldigd.
§4. Behoudens bovenvermelde maatregelen, kan de burgemeester altijd de nodige maatregelen nemen om redenen van openbare orde, veiligheid en gezondheid.
Hoofdstuk IV. Inwerkingtreding.
Artikel 12: Overgangsperiode.
§1. Bestaande vergunningen voor de private inname van het openbaar domein voor het plaatsen van een terras vervallen per 31 december 2022.
§2. Nieuwe aanvragen voor de private inname van het openbaar domein voor het plaatsen van een terras, na de inwerkingtreding van dit reglement, voldoen aan de bepalingen van onderhavig reglement. Voor de inrichting kunnen, mits motivatie, in 2022 uitzonderingen worden toegestaan.
§3. Vanaf 1 januari 2023 dienen alle private innames van het openbaar domein voor het plaatsen van een terras te voldoen aan de bepalingen van dit reglement.
Artikel 13: Inwerkingtreding.
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 mei 2022.
Art. 2. Deze beslissing bekend te maken aan de politie en op de webtoepassing en ter kennis te brengen van de toezichthoudende overheid via de overzichtslijst zoals bedoeld bij decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.